tipstips-praktijkexamen

Eindelijk is het zover, je praktijkexamen staat gepland!

Het praktijkexamen is een spannend moment want je wilt natuurlijk niks liever dan slagen voor je rijbewijs. Lees de volgende tips van het CBR en je weet meteen waar je op moet letten.

Bij het rijexamen moet je laten zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Dit geldt voor alle 7 examenonderdelen. Per examenonderdeel geven we je een tip:

Tip 1: Waarop moet je letten bij het wegrijden: Tijdens het wegrijden moet je de auto onder controle hebben. Ook moet je goed om je heen kijken, zó voorkom je dat  je andere weggebruikers hindert.

TIP 2: Waarop moet je letten bij rechte en bochtige weggedeelten: Op rechte en bochtige weggedeelten zorg je voor genoeg ruimte vóór, achter en naast de auto. Let erop dat je mogelijk gevaar op tijd ziet en hier dus goed op kunt reageren. Houd ook een juiste snelheid aan: vlot waar het kan en rustig waar dat nodig is.

TIP 3: Waarop moet je letten bij kruispunten: Als je op een kruispunt af rijdt, moet je goed vooruit kijken en je snelheid aanpassen aan de situatie. Zorg ervoor dat je de verkeersregels goed toepast en op de juiste manier om je heen kijkt. Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent.

TIP 4: Waarop moet je letten bij het invoegen en uitvoegen: Bij het invoegen en uitvoegen is het heel belangrijk dat je om je heen kijkt en vooruit kijkt. Je moet namelijk op het goede moment en met de juiste snelheid in- en uitvoegen. Daarbij mag je niemand hinderen.

TIP 5: Waarop moet je letten bij inhalen en van rijstrook wisselen: Bij het inhalen of wisselen van rijstrook mag je niemand hinderen. Kijk goed en op het juiste moment om je heen om de verkeersregels toe te passen. Laat op tijd aan andere weggebruikers weten wat je van plan bent.

TIP 6: Waarop moet je letten bij bijzondere weggedeelten Er zijn verschillende bijzondere weggedeelten, zoals voetgangersoversteekplaatsen en rotondes. Hierbij let je op je kijkgedrag en snelheid. Belangrijk is ook het voorrang verlenen en vóór laten gaan.

TIP 7: Waarop moet je letten bij bijzondere verrichtingen Er zijn verschillende bijzondere verrichtingen, zoals ‘bocht achteruit’ en ‘fileparkeren’. Je doet er twee. Zorg ervoor dat je de bijzondere verrichtingen op een veilige en logische plaats uitvoert en dat je de auto onder controle hebt. Let ook op dat je goed kijkt en dat je rekening houdt met andere weggebruikers.

Over JS Rijles

Beginnen met rijles?

Wil je je aanmelden voor een proefles? Heb je nog meer informatie nodig? Of wil je iets overleggen? Ik hoor graag van je!