tips

Auto rijden in de bergen, is super leuk om te doen! Ga je voor het eerst met de auto in de bergen rijden, lees dan vooraf deze tips:

TIP 1: Allereerst komt er een verkeersregel bij: stijgend verkeer gaat vóór dalend verkeer. Dus kom je een tegenligger tegen op een smalle weg, met weinig ruimte om elkaar te passeren? Dan hoort degene die bergaf rijdt, eventueel te stoppen. Het is namelijk veel lastiger om bergop te stoppen en weer weg te rijden, vooral als het erg steil is.

TIP 2: Schakel naar een lagere versnelling, zowel stijgend als dalend. Een lagere versnelling geeft de auto meer power om vooruit én omhoog te komen bij het stijgen. En ga je weer afdalen, dan remt een lagere versnelling de auto meer af. Dat heet ‘afremmen op de motor’.

TIP 3: De hellingproef! In de bergen red je het niet zonder… Ben je onzeker over jouw hellingproef-kunde? Zoek een dijkweggetje of parkeergarage op, waar je rustig kan oefenen.

TIP 4: Let goed op je positie. Best spannend hoor, zo’n smal bochtig bergweggetje met aan de ene kant een rotswand en aan de andere kant een ravijn. Laat je daardoor niet afschrikken, maar blijf netjes op je eigen weghelft. Er kan altijd een tegenligger aankomen.

TIP 5: Kijk ver vooruit. Door te kijken naar waar de volgende bocht zich bevindt, hoe scherp deze is, of er tegenliggers aankomen, kun je je rijgedrag beter aanpassen op de situatie. Laat je niet verrassen en hou het safe. Fijne vakantie!

Over JS Rijles

Beginnen met rijles?

Wil je je aanmelden voor een proefles? Heb je nog meer informatie nodig? Of wil je iets overleggen? Ik hoor graag van je!